Slaget om Statistisk Sentralbyrå

Rethinking Economics Blindern inviterer til debatt om endringene i SSB. De siste ukene har media tatt i bruk ordene krigstilstander, opprør og maktkamp om situasjonen i Statistisk Sentralbyrå (SSB). Dette etter at et internt utvalg konkluderte med at deres forskningsmetoder er utdatert, og at det må åpnes opp for å ta i bruk flere, moderne modeller for at SSB skal kunne drive relevant forskning. Motstanderne peker på at SSB sørger for noen av de beste prognosene for norsk økonomi.

Når: 15 februar, 18.00
Hvor: U1, studentpubben i kjelleren på Eilert Sundts hus, Universitetet i Oslo

Når Finansdepartementet savner oppdaterte tall å basere økonomisk politikk på, eller partene i arbeidslivet trenger konjunkturutsikter, tar de turen til Byrået. Stortingets finanskomité ringer dem for å få tak i de siste analysene og disse analysene brukes også i en rekke forskningsarbeider. SSB lager analyser ved å kjøre sine egne heftige modeller MODAG og KVARTS, som med kryssløpssammenhenger og økonometriske likninger forsøker å lage treffsikre prognoser for norsk økonomi. SSBs forskning og deres prognoser har mye å si for hvordan norsk økonomi analyseres og styres, og dermed er gode modeller avgjørende for om norsk økonomisk politikk lykkes. SSB hevder at modellene stadig forbedres, men er de i takt med tiden?

Hva er MODAG og kryssløpssammenhenger? Hvordan kan SSB videre i fremtiden drive relevant forskning, og hvilke konsekvenser har eventuelle endringer i SSB for norsk økonomi? Rethinking Economics Blindern inviterer til debatt med:

  • Kjetil Storesletten: norsk makroøkonom, forsker ved Federal Reserve Bank of Minneapolis og professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.
  • Ådne Cappelen: norsk økonom og forsker i gruppe for makroøkonomi ved Statistisk sentralbyrå.
  • Einar Lie: norsk sosialøkonom og historiker, professor i historie ved Universitetet i Oslo.
  • Ordstyrer: Haakon Riekeles, utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo

Baren vil være åpen, og det er mulig å ta med seg mat. Dørene åpner 17.30, med debattstart kl 18.00. Debatten vil vare i underkant av én time, før det åpnes opp for spørsmål fra salen. Om ønskelig er det mulig å bli igjen i lokalet i etterkant av debatten for å diskutere videre over et glass øl.

Vel møtt til en spennende debatt om SSB og norsk økonomi!

Her er Facebook-arrangementet.

 Medieklipp om SSB-striden
  • Strid i byrået, Klassekampen 2. februar 2017
    Roman Eliassen er styremedlem i Rethinking Economics Norge
  • SLAGET OM STATISTISK SENTRALBYRÅ, Klassekampen 28 januar 2017
    Kjetil Storesletten er landets mest publiserte økonom. Nå går han til angrep på SSB-forskerne for å ikke klare det samme. Kvesser kniven mot Kvarts.
  • Statistisk støy, Dagens Næringsliv 27. januar 2017
    Det skulle handle om forskning, men det er for lengst gått politikk i det.
  • Modellkamp i SSB av Haakon Riekeles i Minerva, 26. januar 2017
    En teorikamp i SSB kan gi dramatiske endringer i forutsetningene norsk politikk baserer seg på. De nye modellene er flotte i teorien, men i praksis bør vi fortsatt holde oss med gode, gamle, sosialdemokratiske MODAG.
  • Maktkamp i SSB, Dagsnytt atten, NRK 27. januar.
  • Nødvendige nye krav til SSB-forskere, Dagens Næringsliv 21. januar 2017

Leave a Reply

Discover more from Rethinking Economics Norge

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading