Møte om finansialiseringen av samfunnet

FINANSIALISERING

 

Foredrag med Claes Belfrage og Bent Sofus Tranøy

Tid: Onsdag 7. februar kl 19.00-20.30
Sted: Litteraturhuset, Amalie Skram – salen

Er samfunnet vårt i ferd med å finansialiseres?

Ja, mener Claes Belfrage. Han har nylig publisert en rapport om finansialiseringen av Sverige, og kommer til Norge for å presentere resultatene sine. Sammen med Bent Sofus Tranøy, professor i statsvitenskap, skal han diskutere om den samme diagnosen kan settes på Norge.

Finansialisering er en prosess som kjennetegnes av at finansverdenens språk og praksis tar over stadig flere deler av våre hverdagsliv. Boligene våre forvandles fra en rettighet til et investeringsobjekt. Samtidig foregår det en eksepsjonell vekst og lønnsomhet i finanssektoren. Beslutninger og veivalg omtales gjerne som avkastning og risikovurderinger. Finansmarkedenes ideologi om aksjonærverdi driver opp avkastningskravene i hele næringslivet. I tillegg påpeker Belfrage at det i dag er staten som garanterer finanssystemets lønnsomhet og stabilitet. Han mener den offentlige samtalen om alternativer har stilnet, og det er han i Norge for å gjøre noe med.

Rethinking Finance er en forelesningsrekke organisert av Rethinking Economics Norge våren 2018. Den er finansiert av Finansmarkedsfondet og avsluttes med en større konferanse på BI 12. – 13. april 2018.

Mer informasjon på Facebook

Om Claes Belfrage:

  • Claes Belfrage er Senior Lecturer i Global Politisk Økonomi ved University of Liverpool Management School. Hans forskning kretser i hovedsak rundt spørsmål om finansialiseringen og hvordan denne prosessen påvirker ulike organisasjonsformer og sosiale forhold.

Om Bent Sofus Tranøy:

  • Bent Sofus Tranøy, professor i Statsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet og Høyskolen Kristiania. Han ga i fjor ut boka “Ustabilitetens politiske økonomi” på Cappelen, sammen med Ingrid Hjertaker, og har tidligere skrevet Markedets makt over sinnene (Aschehoug, 2006)

Rapporten om finansialiseringen av Sverige kan leses her.

Med støtte fra

Finansmarkedsfondetblå

Leave a Reply

%d bloggers like this: