Finanskrise ABC

10 år etter – har vi lært noe eller er vi på vei inn i en ny krise?

Oslo Dokumentarkino, Rethinking Economics Norge og Manifest Tankesmie inviterer til filmvisning av Når boblene brister med påfølgende debatt.

Onsdag 26. september 2018, kl. 18:00 på Cinemateket

nar_boblene_brister_plakat_liggende_600pxl

Introduksjon av regissør Hans Petter Moland og økonom Erik Reinert. Diskusjon etter filmen med Erik Reinert, Ingrid Hjertaker og Øystein Dørum

Kjøp billett

Les mer her

Se facebook event

Hva var det egentlig som skjedde for 10 år siden? Hvordan kunne noen dårlige lån velte hele verdensøkonomien? Har vi lært noe av det og står vi bedre rustet om noe liknende skjer igjen?

Det er 10 år siden den største finanskrisen siden 1929 rystet verden. En finansindustri uten tøyler hadde spilt casino med enorme pengesummer og bankene hadde gitt ut lån til folk som ikke hadde mulighet til noensinne å betjene gjelden. Kombinasjonen av dette gjorde at systemet brøt sammen.

Hvordan kunne det skje? Og hvordan kunne det være så overraskende? Er økonomi et spill av tilfeldigheter som er umulige å forutse?

Til og med noen norske kommuner ble revet med i kollapsen etter å ha blitt lurt til å spekulere i den globale finansindustrien. Filmer og bøker om finanskrisen viser at bankene som solgte dårlige finansprodukter drev åpenbar svindel. På tross av dette har det fått svært lite konsekvenser for de som begikk svindelen. Mange mener at banker og finansindustrien er tilbake nøyaktig der de var før krakket.

Betyr det at en ny finanskrise, med uante konsekvenser, lurer rundt neste hjørne? Hvor godt forberedt er vi denne gangen? Og hvilke løsninger vil ligge på det politiske bordet?

GJESTER:

Hans Petter Moland er regissør av en rekke filmer. Når boblene brister er hans eneste dokumentarfilm. Han er blant annet kjent for filmene Kraftidioten (2014), Aberdeen (2000), og Kjærlighetens kjøtere (Amanda for beste film i 1996) og jobber for tiden med filmatiseringen av Per Pettersons bok Ut og stjæle hester.

Ingrid Hjertaker er rådgiver i Tax Justice Network Norge og er medforfatter av boka Ustabilitetens politiske økonomi (2017).

Øystein Dørum er sjeføkonom i NHO og tidligere sjeføkonom i DNB Markets. Han har også bl.a. vært underdirektør i Finansdepartmentet.

Erik Reinert er økonom og professor i Teknologi- og utviklingsstrategier ved Tallinn University of Technology. Hans bok How Rich Countries got Rich and why Poor Countries stay Poor er oversatt til rundt 20 språk.

Ebba Boye (ordstyrer) er leder av Rethinking Economics Norway. Hun jobber som skribent og foredragsholder og har fast økonomi-spalte i Klassekampen.

Les mer her

Leave a Reply

%d bloggers like this: