
-
Fanny Voldnes - Regnskapet bestemmer!
I dette foredraget snakker Fanny Voldnes fra Fagforbundet om betydningen av valg av regnskapsregler for regnskapsføring i offentlig sektor. Marie Viken kommenterer foredraget i etterkant. -
Rethinking Accounting: Panelsamtale - Hvordan regne hjem bærekraft?
I denne panelsamtalen ledet av Ebba Boye diskuteres tiltak som kan gjøre at selskaper kan rapportere mer på bærekraft. Deltakere: Caroline Ditlev Simonsen, Hans Christian Ellefsen og Hans Robert Schwencke. -
Rethinking Accounting: Transitioning towards more regenerative approaches of accountability
In this talk Nicholas McGuigan gives a talk that inspires to change the accounting industry. -
Rethinking Accounting: Hvordan regne hjem bærekraft - regnskapsbransjens rolle i det grønne skiftet
Innledning av Christine Lundberg Larsen ble holdt på konferansen "Rethinking Accounting - kan regnskap redde verden?" i September 2020. -
Rethinking Accounting: Wellbeing Economy
Wellbeing Economy, med Werner Christie og Arild Vatn.
Velferd er mer enn vekst! Materiell velstand er en forutsetning for velferd og livskvalitet i menneskers liv, men det er ikke nok i seg selv. Over de siste tiårene har det vokst fram et felt innen økonomifaget som fokuserer på velferd, kjent på engelsk som ‘wellbeing economy’. Dette feltet er voksende, spesielt på den internasjonale scenen. Men hva er "The Wellbeing Economy" egentlig, og hva det betyr i praksis?
Innledere:
Werner Christie er tidligere helseminister, førstelektor II ved Handelshøyskolen BI.
Arild Vatn er professor i miljøvitenskap ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Marie Storli (ordstyrer) er leder i Rethinking Economics Norge. -
Institusjonell økonomi med Ellen Stenslie
Hva er egentlig institusjonell økonomi? Institusjoner er de normer, vaner og formelle regler som danner grunnlaget for menneskelig samhandling. En type atferd som aksepteres på arbeidsplassen, kan for eksempel være helt upassende på søndagsmiddagen. Dette er fordi de er ulike institusjoner. Fordi økonomien er sammensatt av menneskelig samhandling som reguleres og motiveres av institusjoner, er institusjoner viktige for å forstå økonomien.
Seminaret presenterer de historiske røttene og to hovedretningene innen institusjonell økonomi, og beskriver hvordan denne retningen av økonomisk tenkning står i kontrast til dominerende økonomisk tenkning. Institusjonell teori viser oss hvordan institusjoner kan endres for å løse samfunnsutfordringer. Ellen Stenslies egen forskning fokuserer på hvordan institusjonell endring av bedrifter danner grunnlaget for en mer bærekraftig økonomi.
—
Ellen Stenslie har en tverrfaglig bakgrunn innen bærekraft, politisk økonomi og internasjonal miljøforvaltning, og er for tiden Ph.D. stipendiat ved NMBU og CUSP (UK). Stenslie forsker på grønt entreprenørskap og sosiale foretak, og har tidligere jobbet med blant annet karbonmarkeder, skog og fornybar energi. -
Rethinking Accounting: Regnskap for dummies!
Marit og Jackson fra PwC gir oss en enkel innføring i regnskap! -
Nyliberalisme i dag. Hva vil den nye liberalismen?
Nyliberalisme i dag. Hva vil den nye liberalismen?
Klimakrise. Ulikhetskrise. Finanskrise. Styringskrise. Pandemi. Starten på det 21. århundret har vært preget av en rekke kriser og sosiale omveltninger. Er disse krisene rett og slett et tegn på tiden vi lever i? Eller peker det på en større utfordring for samfunnsmodellen vi styrer etter?
Mange samfunnsdebattanter snakker om en ‘nyliberal ideologi’ som underbygger dagens samfunnsmodell. Men få enes om hva ‘nyliberalismen’ egentlig er eller innebærer. Hva vil den nye liberalismen?
I denne debatten løfter vi blikket og utfordrer fremtredende samfunnsdebattanter på hvilken rolle ‘nyliberalisme’ spiller i dagens samfunnsutvikling.
Med oss for å besvare disse spørsmålene har vi:
Lars Peder Nordbakken, økonom i den liberale tankesmien Civita og forfatter av flere bøker om liberalisme og liberale tenkere. Nordbakken er aktuell med en artikkel om liberalismen etter Hayek.
Linn Stalsberg, sosiolog og forfatter aktuell med boka «Det er nok nå. Hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur».
Ola Innset, historiker og forfatter som nå er aktuell med boka «Markedsvendingen: Nyliberalismens historie i Norge».
Ordstyrer er Aksel Braanen Sterri, PhD, som blant annet har skrevet doktorgrad i filosofi om markedets rolle i livene våre.
Foreløpig program er:
17:55 - Oppmøte og digital innsjekk
18:00 - 18:05 Introduksjon v. Spire og Rethinking Economics
18:05 - 18:20 Innledning
18:20 - 18:25 Introduksjon til debatten
18:25 - 19:15 Debatt
19:15 - 19:30 Spørsmål fra publikum -
Rethinking Business: The Financial Risk of Unsustainability
How can we rethink business for sustainability as we open up our societies again after the coronavirus lockdown? How do we promote a shift to sustainable business and avoid falling back on 'business as usual' as we seek to achieve sustainable development goals?
Law professor Beate Sjåfjell, at the University of Oslo, proposes to apply a stringent set of sustainable corporate law and governance principles.
Since 2016, Beate Sjåfjell has led the interdisciplinary Horizon 2020 research project, Sustainable Market Actors for Responsible Trade (SMART). Based on SMART Research, Professor Sjåfjell and her team propose several concrete actions for European policymakers as a part of a legislative reform to promote sustainable business. Specifically, they recommend that EU company law is changed so that:
· the purpose of any business is to create sustainable way within planetary boundaries,
· the duty of the board is redefined to support this purpose, including sustainable due diligence across global value chains, and
· the integration of sustainability into business is verified by external experts, and sustainability reporting is audited.
In this webinar Professor Sjåfjell will present the findings of this research and outline the concrete steps to contribute to ensuring sustainable business in the decades to come.
This webinar is part of a webinar-series under Rethinking Economics Norway. -
Østerriksk økonomi og oroliberalisme | Et webinar med Lars Peder Nordbakken
Dette weminaret er del av serie 'Lynkurs i økonomi'. I forbindelse med at vi leser om østerriksk økonomi gir Lars Peder Nordbakken (Civita) en introduksjon til både den østerrikske skolen og den ordoliberale Freiburger skolen. Møtet ble ledet av Olav Bjercke Soldal (RE).
--------
Hva kjennetegner den østerrikske skolen og den ordoliberale Freiburgerskolen? Lars Peder Nordbakken gir en innføring i bakgrunnen for og idétradisjonen til den Østerrikske og Freiburgske skolen innen økonomifaget. Han vil beskrive fremveksten av de grunnleggende idéretningene, fra de klassiske østerrikske tenkerne, som Menger, Mises og Hayek, til den ordoliberale retningen rundt økonomen Walter Eucken. Hvordan har disse tradisjonene bidratt til økonomifaget, og hvordan preger de økonomisk politikk i dag?
--------
Lars Peder Nordbakken er økonom i den liberale tankesmien Civita. Han er utdannet siviløkonom fra NHH, og har bred erfaring fra næringsvirksomhet. Nordbakken er forfatter av bøkene «Liberale tenkere for vår tid» (2017), og “Muligheter for alle – dynamisk vekst i en liberal markedsøkonomi” (2006), samt en rekke artikler og Civita-notater om politisk og økonomisk tenkning.
Nordbakken er også aktuell med et bidrag til den internasjonale debatten om fornyelse av liberalismen, i artikkelen «Liberalism beyond Hayek», som publiseres i Journal of Contextual Economics i mai/juni i år. Han er aktiv i politikkutvikling i Venstre, er medlem av det internasjonale liberale nettverket Mont Pelerin Society, samt tilknyttet det ordoliberale nettverket NOUS i Tyskland. -
Nyklassisk teori | Bent Arne Sæther
Dette webinaret er del av en serie 'Lynkurs' hvor vi introduserer noen av de viktigste teoretiske skolene og tradisjonene innenfor økonomifaget. Dette er tredje webinar i rekken og denne Denne gangen skal vi snakke om "mainstream økonomi" - de teorier og modeller som dominerer økonomifaget i dag.
*Hva er kjernen i mainstream økonomi?*
Hva er egentlig kjernen i mainstream økonomi, og hva er det alle økonomistudenter må lære? Når man snakker om «samfunnsøkonomi» eller «økonomisk teori» på norske universitetet i dag snakker man som regel om den nyklassiske skolen. Men hva er det egentlig?
I denne delen av vårt ‘lynkurs i økonomi’ har vi invitert økonom Bent Arne Sæther til å introdusere de grunnleggende byggesteinene i nyklassisk teori. Hva er det som ligger til grunn for den mikroøkonomiske teorien som alle økonomistudenter lærer i dag? Hva ligger bak markedskrysset, med tilbud- og etterspørselskurver som krysser hverandre? Og hva brukes denne modellen egentlig til?
Bent Arne Sæther skal guide oss gjennom de mest sentrale trekkene ved nyklassisk mikroøkonomi på en forståelig måte, deretter blir det plass til både spørsmål og kritikk.
----------
Bent Arne Sæther er utdannet samfunnsøkonom (cand.oecon) fra Universitetet i Oslo og fagdirektør i i Klima- og Miljøverndepartementet hvor han jobber med samfunnsøkonomiske analyser.
Likevel, Sæther har alltid stilt seg kritisk til den dominerende tilnærmingen i økoomifaget, og har de siste årene gått inn i systematisk fagkritikk og idéhistorie. Sæther kan altså servere en kritisk redegjørelse av mainstream økonomi - fra "innsiden". -
Classical Economics | Gonçalo Fonseca
This webinar is part of a series of webinars called "Lynkurs i økonomi (Crash course in Economics)" where Rethinking Economics Norway introduce some of the established theories and traditions that exist in economics. This webinar is part of the second week topic "Classical Economics" where we introduce you to the classical - and first - school of thought in economics.
We invited Gonçalo Fonseca to give a talk about the classical economists, from Adam Smith to David Ricardo and Thomas Malthus. What are the most important ideas and theories stemming from the period of classical economics, (or classical political economy) that lasted from Smiths famous works in his "The Wealth of Nations" (1776) to the end of the 19th century.
First and foremost, Fonseca introduce the classical ideas on what economic value is, and how it differs from the way we conceptualize economic value today.
--------
Gonçalo L. Fonseca is a research fellow at the Institute for New Economic Thinking in New York, U.S., with a Ph.D. in Economics from the New School for Social Research. His research is on the intersection of the history of economic thought and economic theory. He is also the creator of the website History of Economic Thought (HET): http://www.hetwebsite.net/het/ -
Webinar - Ny pengeteori for en ny tid? Med Thorvald Grung Moe
Hva er det egentlig som begrenser et lands midler i møte med en økonomisk krise? Er det slik at man må ha "penger på bok" for å sette sammen krisepakker? Det er jo tross alt dette synet man lærer i de fleste klasserom hvor økonomi undervises. Og hvis det ikke er slik, hvordan fungerer det da?
Thorvald Grung Moe har tidligere jobbet som spesialrådgiver i Norges Bank, for Finansdepartementet og på oppdrag fra IMF og Verdensbanken. Han er nå Research Associate ved Levy Economics Institute ved Bard College (USA), hvor han også oppholdt seg i 2011/12 som forsker. Hyman Minsky var tilknyttet Levy Economics Institute og Grung Moe har publisert flere artikler på tema relatert til Minsky’s teorier, bl.a. om finanskriser, skyggebanker, pengepolitikk, og utviklingen av digitale sentralbankpenger. Han vil gi oss en forklaring på hva Modern Monetary Theory er, hvordan det fungerer og hva som gjør det så aktuelt. -
Webinar: Money creation, destruction and the monetary system - with Beniamino Callegari
As a response to the coronavirus and the current lockdown we are all facing we are launching a series of webinars. They will be open to everyone who wants to participate and we will invite a scholar to talk about a topic of relevance to what we are now facing. This webinar is the first in our series.
How is money created? How is it destroyed? Does it make sense for a country say it "cannot afford" something? And where do the money for stimulus packages come from? These questions will be much debated in the coming months.
As stimulus packages worth trillions of dollars are implemented and millions of people around the world are on temporary government benefits, monetary systems are as important as ever to understand.
Beniamino Callegari is a researcher at Høyskolen Kristiania and lecturer at the BI Department of Innovation and Economic Organisation. For several years he has taught courses on financial bubbles, crashes and crises and has always maintained a keen interest in monetary systems. -
A Job Guarantee in Times of Crisis - A Friday Afterwork Webinar With Economist Mark Paul
This is a recording of our online afterwork webinar with political economist Mark Paul held the 27th of March 2020.
Mark Paul is an assistant professor of economics and environmental studies at New College of Florida, a fellow at the Roosevelt Institute, and a senior fellow at Data for Progress. He is a political economist working in the areas of inequality, environmental economics, and applied microeconomics. His research is focused on understanding the causes and consequences of inequality and assessing and designing remedies to address it.
We’re in the midst of an economic meltdown. Not only is the global pandemic rapidly spiraling out of control, but many countries are also facing a series of interconnected crises, including a crisis of economic inequality, and a climate crisis. A wide range of policy measures have been proposed to counter the economic crisis, including a universal basic income.
In this talk we will discuss a job guarantee–government provisioning of employment for all–as a measure to counter the current crisis.
FOLLOW OUR CHANNEL TO KEEP UPDATED WITH OUR VIDEO CONTENT