Lynkurs i økonomi

Rethinking Economics har mottatt støtte fra Fritt Ord for å lage et digitalt innføringskurs i økonomi for det 21. århundre for deg. Vi skal løfte frem ulike syn på økonomi og et utvalg av de mest etablerte skoleretningene. Hopp rett til timeplanen her.

Meld deg på for å få kursinnholdet og webinarinvitasjoner rett i innboksen hver uke.

Tegnet av: Ritgruvan // Dan Berglund

Lynkurs i økonomi i pandemiens tid

Skrevet av Marie Storli,

leder Rethinking Economics Norge

Våren 2020 er verden lammet av COVID-19 og en krise er i ferd med å bre seg ut over verdensøkonomien. I usikre tider søker mange etter nye svar og idéer, med ønske om å legge grunnlaget for en bedre verden etter pandemien. Tiden er inne for å løfte blikket og diskutere hva slags økonomi vi ønsker for framtiden.

Selv om mediene og dagsavisene fylles til randen av økonomiske debatter, finnes det få ressurser på norsk som forklarer forskjellene på de ulike økonomiske perspektivene. Det pågår viktige debatter om ulike aspekter ved den økonomiske krisen, og disse debattene blir bedre dersom vi kan dra på et større mangfold av tradisjoner.

Men ikke alle gode ideer er nye. Rethinking Economics Norge jobber for å fremme det mangfold av perspektiver og idéer som finnes innen økonomisk tenkning. Vi mener man kan både fornye og berike faget ved å se til det mangfoldet av som allerede finnes i økonomifaget.

Et eksempel er debatten om pengetrykking og at krisepakkene ikke må finansieres over skatteseddelen. Dette er en idé som bygger på en heterodoks teori om hvordan pengesystemet fungerer, kjent som Modern Monetary Theory. Hvordan skiller denne seg fra konvensjonell økonomisk tenkning?

Vi starter med å diskutere hvorfor det er viktig med et mangfold av perspektiver i samfunnsdebatten og -vitenskapen. Mangfold, eller pluralisme, i den økonomiske tenkningen vil si at man inkluderer flere teoretiske tradisjoner enn det som er vanlig i mainstream økonomi.

Deretter presenterer vi et utvalg teoretiske tradisjoner i tur og orden. Vi mener disse andre teoretiske tradisjonene har viktige lærdommer vi som samfunn nå trenger. De ulike teoriene er valgt ut på bakgrunn av hvor etablerte de er som akademiske grener, og hvor relevante de er for den aktuelle økonomiske situasjonen vi nå står i.

TIMEPLAN

DEL 8

MARXISTISK ØKONOMI

DEL 9

FEMINISTISK ØKONOMI

DEL 11

VIRKELIGHETSØKONOMI

Lynkurs i økonomi er
realisert med støtte fra

%d bloggers like this: