Lynkurs i økonomi

Rethinking Economics Norge jobber for å fremme pluralisme i økonomiutdanningen og den økonomiske tenkningen, derfor har vi laget dette ‘lynkurset’ som gir en kort og enkel introduksjon til de viktigste teoretiske skolene i økonomifaget!

Dette prosjektet er gjennomført med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Tegnet av: Ritgruvan // Dan Berglund

Lynkurs i økonomi i pandemiens tid

Våren 2020 er verden lammet av COVID-19 og en krise er i ferd med å bre seg ut over verdensøkonomien. I usikre tider søker mange etter nye svar og idéer, med ønske om å legge grunnlaget for en bedre verden etter pandemien. Tiden er inne for å løfte blikket og diskutere hva slags økonomi vi ønsker for framtiden.

Selv om mediene og dagsavisene fylles til randen av økonomiske debatter, finnes det få ressurser på norsk som forklarer forskjellene på de ulike økonomiske perspektivene. Det pågår viktige debatter om ulike aspekter ved den økonomiske krisen, og disse debattene blir bedre dersom vi kan dra på et større mangfold av tradisjoner.

Men ikke alle gode ideer er nye. Rethinking Economics Norge jobber for å fremme det mangfold av perspektiver og idéer som finnes innen økonomisk tenkning. Vi mener man kan både fornye og berike faget ved å se til det mangfoldet av som allerede finnes i økonomifaget.

Et eksempel er debatten om pengetrykking og at krisepakkene ikke må finansieres over skatteseddelen. Dette er en idé som bygger på en heterodoks teori om hvordan pengesystemet fungerer, kjent som Modern Monetary Theory. Hvordan skiller denne seg fra konvensjonell økonomisk tenkning?

Vi starter med å diskutere hvorfor det er viktig med et mangfold av perspektiver i samfunnsdebatten og -vitenskapen. Mangfold, eller pluralisme, i den økonomiske tenkningen vil si at man inkluderer flere teoretiske tradisjoner enn det som er vanlig i mainstream økonomi.

Deretter presenterer vi et utvalg teoretiske tradisjoner i tur og orden. Vi mener disse andre teoretiske tradisjonene har viktige lærdommer vi som samfunn nå trenger. De ulike teoriene er valgt ut på bakgrunn av hvor etablerte de er som akademiske grener, og hvor relevante de er for den aktuelle økonomiske situasjonen vi nå står i.

Lynkurs i økonomi

Kurset er skrevet i 11 deler, som kan leses sammen eller hver for seg. Hvert kapittel består av en introduksjonsartikkelen, en samling enkle tekster eller videoer, og litteraturtips til deg som vil lese mer.

Kapittel 2

DEN KLASSISK SKOLEN

Kapittel 3

NY-KLASSISK TEORI

Kapittel 7

ATFERDSØKONOMI

Kapittel 10

ØKOLOGISK ØKONOMI

Kapittel 11

VIRKELIGHETSØKONOMI

Lynkurs i økonomi er
realisert med støtte fra

%d bloggers like this: